Dalmatinski val aktivizma

Dalmatinski val aktivizma

Dalmatinski val aktivizma projekt je Kluba mladih Split nastao u suradnji udruga mladih iz tri dalmatinske županije, a to su S4S – Studenti za studente Split, Mladi u EU (Šibenik) i Trokut mladih Kaštela. Cilj projekta je podizanje kvalitete rada udruga mladih i za mlade, kao i aktiviranje mladih na lokalnoj razini.

Kroz projekt mladi iz triju dalmatinskih županija imali su priliku tijekom 2017. godine sudjelovati na predavanjima i edukativnim radionicama koje su doprinijele njihovom neformaalnom obrazovanju, jačale kreativno izražavanje, a nadasve potakle da kao mlade osobe aktivno počnu sudjelovati u društvenim procesima. Provedbom ovog projekta ojačala se suradnja i rad na zajedničkim projektima između različitih dalmatinskih udruga mladih i za mlade.

Klub mladih Split i parnterske udruge mladih osnažile su vlastite kapacitete novim volonterskim snagama i idejama. Mladi su potaknuti na volontiranje, preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnih građana iniciranjem i provedbom volonterskih akcija u svom gradu ili općini. Zanimljiva predavanja stručnjaka, tribine, edukacijske i kreativne radionice samo su dio spektra aktivnosti koje su se provele u okviru projekta.  Nakon edukacija uslijedio je, naravno – voloterski rad. Članovi partnerskih udruga i volonteri Kluba mladih Split zajedničkim su snagama skupa s ostalim mladima iz spomenutih dalmatinskih udruga osmislili i proveli lokalne projekte – volonterske akcije.

Mladi iz Kaštela prikupljali su različitu literaturu i izradili Književni kutak u kojem svi članovi imaju besplatan i neograničen pristup velikom broju knjiga, časopisa, stripova, skripti i slikovnica.

Mladi u EU organizirali su volontersku akciju i radionicu pod nazivom Think green – izrada okvira i akcija uređenja okoliša  s ciljem da potaknu mlade na kreativnost, povećaju svijest o važnosti očuvanja okoliša te motiviraju ih da sami iniciraju druge volonterske akcije. Mladi su izrađivali okvire za fotografije od recikliranih materijala i uređivali okoliš oko Narančaste zgrade u Šibeniku.

Splitska udruga Studenti za studente Split  organizirala je volontersku akciju Toplim srcem i vedrim duhom za COO Juraj Bonači! izrade božićnih ukrasa i druženje s veselim društvom Centra Juraj Bonači.

Kroz ovaj projekt mladima se pružila prilika da postanu glavni nositelji idejnih prijedloga projekta koje su proveli u djelo, iskazali su svoje umijeće, znanje i kreativnost te na taj način postati kreatori sadržaja za mlade u svom gradu ili općini. Osmišljavanjem i provedbom lokalnih volonterskih akcija preuzeli su ulogu aktivnog građanina te postali primjer drugim građanima  sudjelovali u lokalnoj društvenoj zajednici ciklusom motivirajućih edukacija,  iniciranjem i provedbom volonterskih akcija u svojim sredinama.postali su aktivni građani koji

Projekt je financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 127.500,00 kn.

Voditeljica projekta: Danijela Spahija

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *